Taal en cultuur

Taalmaatjes trainingen

De Gemeente Harderwijk ondersteunt ons platform en biedt vanaf november 2017 trainingen aan vrijwilligers die taalmaatje willen worden. Je krijgt 2 avonden een training en na 2 a 3 maanden heb je nog een extra avond voor vragen en om elkaar weer even te ontmoeten. Daarbij krijg je lesmateriaal aangeboden door de gemeente Harderwijk in samenwerking met het Taalhuis van de bibliotheek.

Op deze manier kan je als taalmaatje een bewoner van het AZC een goede basis leren van onze taal op een leuke maar leerzame manier.

Ben je al taalmaatje of wil je graag taalmaatje worden en wil je deze gratis training volgen meld je dan hier aan, of stuur een mail naar info@wvharderwijk.nl

Per training is ruimte voor 15 vrijwilligers, dus wacht niet te lang. Kan je de data in  niet, mail ons dan om je aan te melden voor de volgende data.


FAQ’s

  • Van wie wordt ik een taalmaatje?
    Je mag aan ons je voorkeuren doorgeven of je taalmaatje wilt worden van een vrouw of man etc.
  • Hoe vaak ben ik taalmaatje?
    Het is aan jou hoe vaak je afspreekt. De meeste mensen spreken 1 keer in de week af voor 1 a 1,5 uur. Dit mag uiteraard ook vaker of langer!
  • Hoe hou ik contact met mijn maatje?
    In het asielzoekerscentrum is gratis WiFi aanwezig voor alle bewoners en bijna alle bewoners zijn in het bezit van een mobiele telefoon en zijn daarom via de whatsApp of mail goed bereikbaar. Wil je het terrein op van het AZC dan moet je afspreken met je maatje, hij of zij moet je bij de slagboom ophalen en aanmelden bij de receptie.
  • Waar spreek ik af?
    Je kan met elkaar afspreken in de bibliotheek in het gemeentehuis, daar is genoeg ruimte en koffie en thee. Voel je je prettig dan mag je je maatje ook thuis uitnodigen, het is vaak erg leuk voor je maatje om te zien hoe je leeft en hoe een Nederlands huishouden eruit ziet. Je kan ook met elkaar op pad gaan, bos of winkel en daar benoemen wat je ziet.
  • Hoe lang ben ik taalmaatje?
    Daar kunnen we je helaas geen antwoord op geven. We weten van de bewoners van het AZC nooit hoe lang ze in Harderwijk blijven wonen, dit weten ze zelf ook niet. Het kan dus zomaar zijn dat je maatje na 2 weken moet verhuizen naar een ander AZC.
  • Mag ik ook een tweede maatje?
    Heb je genoeg tijd voor een tweede maatje laat het ons weten, dan gaan wij voor je op zoek.
  • Krijg ik lesmateriaal?
    Je krijgt van ons een map met daarin lesmateriaal maar ook online is ook heel veel leuk materiaal te vinden om mee aan de slag te gaanJe zou eens kunnen kijken op nt2taalmenu.nl, oefenen.nl en lingohut.com.  De methode Spreektaal is ook geschikt als mensen al wat Nederlands begrijpen en hun spreekvaardigheid willen verbeteren. Deze kun je in z’n geheel kosteloos downloaden via www.hetbegintmettaal.nl. Andere interessante sites: taalkitdutch.nl, taalvoorhetleven.nl, 2bdutch.nl, nt2taalmenu.nl

     

    ———— 

    Gezocht!

    Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die Nederlandse lessen willen geven!

    De eerste bewoners van het AZC in Harderwijk beginnen zich al een beetje thuis te voelen. Vorige week is er door de gemeente een welkomstmiddag georganiseerd waar ook wij aanwezig waren als platform. Daar hebben we een aantal van de bewoners gesproken over hun nieuwe onderkomen in Harderwijk, en waar ze op dit moment de meeste behoefte aan hebben.

    Het meest voorkomende antwoord dat wij kregen is ‘de taal leren’.  Sommige asielzoekers zijn al 1 of 2 jaar in Nederland maar hebben nog geen tot weinig Nederlandse les gehad en het blijkt dat ze het wel heel graag willen!

    Nu zijn wij op zoek naar mensen die klassikale lessen willen geven, wellicht mensen die in het onderwijs werken of hebben gewerkt. Het zal vooral gaan om het leren van de basis, zoals iemand begroeten en korte gesprekken leren voeren.

    Daarnaast zijn we ook op zoek naar mensen die misschien meer 1 op 1 met een bewoner in gesprek wil gaan om zo onze taal en een stukje cultuur te leren. Meld je hier aan.