Gastvrij Harderwijk

 

Meet and Eat:  Ook twee (of meer) vluchtelingen aan jouw tafel?
Gezellig met een aantal vluchtelingen in kleine groepjes ontmoeten en eten.
Werkgroep Gastvrij Harderwijk organiseert deze activiteit i.s.m. Stichting Present. Op de website van st.Present http://stichtingpresent.nl/harderwijk/meet-eat/ kun je hierover veel meer lezen en daar kun je je ook aanmelden.

De eerstvolgende avond staat gepland op vrijdag 1 februari 2019!
Meet & Eat
Tijdens een Meet & Eat komen bewoners van het AZC in een kleine groep bij jou thuis en delen de maaltijd. Tussen 17.00 en 17.45 uur kun je je gasten ophalen bij het AZC. Als gastgezin bepaal je zelf of je eerst samen boodschappen doet en/of kookt of dat de maaltijd al bereid is. Ervaringen van eerdere Meet & Eats zijn zeer positief. Het is een verrijking voor zowel gastgezinnen als gastadressen.
Opgeven
Vind je het gezellig om samen te eten en wil je iets betekenen voor bewoners van het AZC in Harderwijk? Geef je dan uiterlijk zondag 27 januari hier op!  Lijkt het je leuk maar heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten door te mailen naar gastvrijharderwijk@wvharderwijk.nl.
Hopelijk tot 1 februari!

De werkgroep Gastvrij Harderwijk legt de verbinding tussen inwoners van Harderwijk en omgeving en de vluchtelingen binnen het azc.

We zullen de tijdelijke bewoners van het azc in contact brengen met inwoners van Harderwijk e.o.  die zich hiervoor opgegeven hebben.

Als gastadres geef je een duidelijk signaal dat er mensen zijn die zich praktisch in willen zetten voor vluchtelingen en dat ze welkom zijn. Je helpt mee door vluchtelingen praktisch te helpen; hen te ontmoeten, een maaltijd met hen te delen of hen wegwijs te maken in Harderwijk.

De werkgroep zal de vluchtelingen in het azc koppelen aan de gastgezinnen waarbij rekening gehouden wordt met wensen en mogelijkheden over en weer. De werkgroep zal begeleiding bieden waar dat nodig zou blijken te zijn.

We gebruiken de term gastgezin maar dit mag breder opgevat worden: iedereen ( gezin, samenwonend, alleenstaanden of vriendengroepen) die zijn of haar hart open wil stellen voor vluchtelingen is uitgenodigd zich aan te melden en dan zoeken we samen naar een passende connectie/activiteit.

Goed om op te merken dat het hier gaat om bewoners van het azc die waarschijnlijk hooguit een jaar in Harderwijk zullen zijn. Het gaat dus niet om jarenlange projecten.

Wil je ook graag onderdeel zijn van deze werkgroep zijn, geef je dan vandaag hier op of stuur een mailtje naar gastvrijharderwijk@wvharderwijk.nl

werkgroep-gastvrij-hwijk2

Van een gastgezin ontvingen wij onlangs deze ontzettend mooie brief. Dit is wel waar wij het als werkgroep voor doen!

 

Nieuwsberichten

Nieuwsbrief nummer 4

Beste mensen,

De eerste activiteiten van de werkgroep in 2017 zijn achter de rug.

Na alle voorbereidingen en een informatieavond op 11 januari, konden we eindelijk met de eerste groep bewoners van het AZC en een aantal gastgezinnen uit Harderwijk en omgeving de eerste Meet & Eat op 27 januari beleven. Wat een verrassende ontmoetingen leverde dat op!

Bij de gastgezinnen en deelnemers aan de Meet & Eat van het AZC is gevraagd naar de ervaringen en er is een evaluatie geweest met de medewerkers van het COA die bij de Meet & Eat waren betrokken. Naast de evaluatie zijn er plannen gemaakt voor de komende periode.

Hierover gaat deze nieuwsbrief.

De datum voor de volgende Meet & Eat is gepland op vrijdagavond 17 maart . Opgeven uiterlijk dinsdag 14 maart vóór 12.00 uur weer graag via de website van Present Harderwijk: http://stichtingpresent.nl/harderwijk/aanmelden-meet-eat/

Na overleg met het COA hebben we de mogelijkheid tot maximaal 20 matches voor deze avond. Degene die zich de vorige keer hebben aangemeld en geen gasten hebben ontvangen gaan deze keer voor.

 

Ervaringen Meet & Eat 27 januari

Voor de eerste Meet & Eat hadden zich 26 gastadressen aangemeld uit de lijst van ongeveer 100

adressen die zich bij de werkgroep hebben gemeld als belangstellende. Echter in de voorbespreking met het COA werd aangegeven dat zij de uitdrukkelijke voorkeur hadden om voor de eerste avond 10 gezinnen van het AZC te koppelen. De reden was duidelijk. De COA-medewerkers moesten aan bewoners uitleggen wat de bedoeling was en hen stimuleren om mee te doen. Ze wilden daarbij zorgvuldig te werk gaan. Hun inzet was om de ervaringen van bewoners voor een volgende Meet & Eat te gebruiken om meer bewoners enthousiast te maken om mee te doen. Daarnaast hadden ze beperkt tijd om het te regelen. Voor ons als werkgroep een kleine teleurstelling, want we hadden ingezet op meer koppelingen voor de eerste avond en moesten nu gastadressen teleurstellen.

Maar……eerlijk gezegd: het was ook goed om de eerste keer kleinschalig te beginnen. Want 10 AZC-gezinnen betekende toch al gauw een kleine 40 bewoners die meededen. Onder hen dus veel gezinnen met meerdere kinderen. En dat betekende ook een kleine 10% van het aantal bewoners van het AZC. Naast de gastgezinnen, die vaak ook met meerdere personen hun gasten kwamen halen, leverde dat in een half uur op die vrijdagavond toch al snel een levendig en niet altijd overzichtelijk matchingproces op. Waar we ook niet bij stil hadden gestaan is, dat er meerdere adressen waren die nog extra vervoer nodig hadden om iedereen naar het gastadres te brengen. Kortom: we waren blij dat we de eerste keer geen grote groep hadden! Maar…….wat was het leuk!
Meerdere gastgezinnen gaven aan dat zij al weer afspraken hadden gemaakt met hun gasten voor
een volgende ontmoeting bij hen thuis of op het AZC na de Meet & Eat avond.

Enkele reacties op de vraag: Wat vond je het meest bijzondere aan deze avond?
“ Dat het voor onze gasten de eerste keer was dat zij in een Nederlands huis kwamen en dat we
toch redelijk een gesprek konden voeren ondanks de taalbarrière. “
“De onderlinge hartelijkheid en spontaniteit naar elkaar vonden we het meest bijzonder.”
“Het is belangrijk voor ons gezin om anderen te leren kennen in totaal andere omstandigheden en
te ervaren dat we gelijkwaardig en belangrijk zijn.”
“Hoe vanzelfsprekend de kinderen speelden met elkaar en hoe fijn ze dat allemaal vonden.”

 

Harderwijk, 6 januari 2017

Beste mensen,

De eerste activiteiten voor de bewoners van het AZC in Harderwijk gaan van start! Op woensdagavond 11 januari organiseert Werkgroep Gastvrij Harderwijk in samenwerking met Vluchtelingenwerk een informatieavond. Deze avond is voor iedereen die als gastadres of maatje betrokken wil zijn bij de bewoners van het AZC. Op deze avond ontvang je meer informatie over de activiteiten van de werkgroep en over de do’s en don’ts in het contact met bewoners van het AZC. De eerste activiteit die we organiseren is een Meet & Eat, op vrijdagavond 27 januari. Vind je het leuk om bewoners van het AZC thuis te ontvangen? Reserveer dan 27 januari in je agenda en kom op 11 januari naar de informatieavond. De informatieavond vindt plaats in het wijkontmoetingscentrum Stad, Houtkamp 33 te Harderwijk en begint om 20.00 uur. Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via gastvrijharderwijk@wvharderwijk.nl

Graag tot 11 januari!

Met vriendelijk groet,
Werkgroep Gastvrij Harderwijk
—————————————

Harderwijk. 27 augustus 2016

Beste gastgezinnen,

Terwijl we dit schrijven is het nog volop zomer. We genieten er nog maar even van.
Maar toch… de scholen zijn weer begonnen en de vakantie zit er voor de meeste van ons
weer op. Misschien vierde je vakantie in Harderwijk of was je verder weg, we hopen dat je
een goede tijd hebt gehad.

Na zo’n zomervakantie is het ook weer fijn om weer ‘gewoon thuis’ te zijn en je werk of
dagelijkse bezigheden weer op te kunnen pakken.
En juist op zulke momenten kun je je zomaar even realiseren dat dit niet voor iedereen
‘gewoon’ is. Die vele mensen die afgelopen tijd hun huis -of wat daar van over is- hebben
moeten achterlaten en op de vlucht zijn geslagen zonder te weten waar ze uiteindelijk terecht
zouden komen… we kennen de verhalen en de schrijnende beelden.
In Harderwijk maken we ons op om deze mensen te ontvangen.
En ook met de werkgroep ‘Gastvrij Harderwijk’ hebben we de draad weer opgepikt en
wachten we op groen licht om daadwerkelijk aan de gang te gaan.
Op dit moment van schrijven weten we nog niet precies hoe het de komende tijd gaat lopen.
We houden jullie hiervan op de hoogte en attenderen jullie ook nogmaals op de nieuwsbrief
die de gemeente Harderwijk uitgeeft. Je kunt deze aanvragen door een mailtje te sturen naar
asielopvang@harderwijk.nl of ze teruglezen op de website van de gemeente Harderwijk.
In de werkgroep hebben we een aantal nieuwe mensen mogen begroeten en daar zijn we blij
mee. Liesbet van Velzen, Petra van Roekel en Elles Stoffer gaan zich samen met ons inzetten
voor de organisatie van de gastgezinnen.

Wanneer het AZC open gaat en de eerste mensen komen gunnen we hen even tijd om te
wennen. Maar dan horen jullie wel snel van ons wat de plannen zijn en hoe het allemaal gaat
lopen. De draaiboeken zijn we nu al aan het maken zodat we straks aan de slag kunnen.
Nog even geduld dus; zodra we meer weten horen jullie van ons en achter de schermen
werken we alvast hard door om alles straks zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen!
Hartelijke groet,

Werkgroep ‘Gastvrij Harderwijk’

Joke Vos, Hermien Stouwdam, Willemieke Aikema, Mirjam de Vries, Petra van Roekel, Elles Stoffer, Liesbet van Velzen, Judith Stegeman en Petra Kiks